Bijzondere kunstwerken in NH-kerk


Van 9 t/m 14 september 2003 is in de NH-kerk in Lutjegast kunst te bezichtigen van beeldend kunstenares Yvonne Struys uit Wagenborgen. Haar werk sluit mooi aan bij de sfeer van de tentoonstelling over de zeevaarder Abel Tasman en heeft een link naar het Westerkwartier van de 17e eeuw (turf).

Blikvangers in de NH-kerk zijn de metershoge oude scheepszeilen met filosofische en religieuze teksten, met als thema het verlangen naar rust en inkeer. Een ander zeil toont afbeeldingen van voeten: zoekend, dwalend en zich afzettend. Aan de witte kerkmuren hangen enkele schilderijen: abstracte voorstellingen van zee en land.
In het koor van de kerk staat een installatie van paardentuigen, zadels en turfbroden, bekend als het kunstwerk 'De weg is zo swoar, en zo wied en zo veer'. Dit werk herinnert aan de geschiedenis van de turfstekers en zwoegende paarden.

Met dit alledaags beeld uit het Westerkwartier van de 17e eeuw moet Abel Tasman zijn opgegroeid. In de tijd van Abel Tasman werd de streek rond Lutjegast langzaam welvarender door de veenontginning. Turfschepen voeren tot op de Waddenzee met hun lading en zijn daar ongetwijfeld in aanraking gekomen met de grote VOC-schepen die lagen bij ‘de rede van Texel’, Vlieland en Terschelling. Meer informatie over Yvonne Struys http://www.struys.nl.

Yvonne Struys is geregeld in de Lutjegaster kerk aanwezig om haar werk toe te lichten. In ieder geval woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur, donderdag van 19.30 tot 21.30 uur, vrijdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag (de dag van de Abeltasmanstruuntocht) van 10.00-17.00 uur. Zondagochtend 9.30 uur werkt ze mee aan een dienst in de NH-kerk. Voorganger: ds. Struijf uit Oosterwolde.

Extra activiteit: 'muziek in de kerk' op donderdagavond 11 september
Deze avond worden tussen 20.30 en 21.30 liederen gebracht door 2 leden van de groep Grensgeval: zang, gitaar, accordeon en orgel (http://www.grensgeval.nl).
Muziek met een historisch tintje, maar ook enkele liederen van de Groninger zanger Ede Staal en ballades met een Ierse achtergrond. Hiermee wordt ingespeeld op de Keltische invloeden in het werk van Yvonne Struys. De toegang is vrij: een gift voor het restauratiefonds van de kerk is welkom.

Orgelbespeling
Het romantisch klinkend oude kerkorgel van de NH-kerk wordt tijdens de expositie-uren regelmatig bespeeld: diverse orgelliefhebbers hebben zich al aangemeld.