2006 NEDERLAND-AUSTRALIEJAAR

400 jaar samenwerkingsverbanden, diplomatieke betrekkingen en vriendschappelijke relaties; historie, cultuur, kunst, economie, sport, wetenschap

Thema's:

* VOC: in het jaar 1606 arriveerde het eerste Nederlandse VOC-schip (Duyfken) bij de westkust van Australie (NB. Abel Tasman landde in 1642 op Van Diemensland -nu Tasmanie- en was de eerste Europeaan die het hele Australische continent heeft omzeild )

* 2e wereldoorlog: samenwerking Nederlandse en Australische strijdkrachten (Europa, Indonesië en de Pacific)

* emigratie Nederlanders: Australie telt 270.000 inwoners van Nederlandse afkomst

* hedendaagse contacten met Nederland-Australië op allerlei gebied

Expositie van het Abel Tasmankabinet in het Nederland-Australiejaar 2006:

"DE GOUDEN EEUW IN HET WESTERKWARTIER:

DE ROOTS VAN ABEL TASMAN"

De expositie laat bezoekers een stukje sfeer proeven uit de streek waar de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659) werd geboren: het Groninger Westerkwartier, grenzend aan Friesland en Drenthe.

In Nederland is Abel Tasman één de symbolen voor de eeuwenlange verbintenis van land en zee. Over de reizen van Abel Tasman in dienst van de VOC is veel geschreven, maar er zijn veel vragen over zijn jeugd en leefomgeving.

Aan de hand van thema's en personen schetst de expositie een historisch beeld: veel jonge mannen uit de regio monsteren aan bij de VOC. Ook een Lutjegaster dominee belandt in Batavia. Welke plaats heeft de kerk? En hoe leeft een "heer van stand"? En een "gewone vrouw"? En welke rol speelt een Spaans veldheer hier in de 80-jarige oorlog? Wat weten we van de schoolmeesters, de kinderen, de bevolking, volkskunst, het landschap, de zee?

Een mooie aanvulling op de tentoonstelling is het nabijgelegen Abel Tasman ontdekkingspad, een speelse route van nog geen 3 km. Wegwijzers en informatieborden leiden de wandelaars door het mooie coulisselandschap van Tasman’s geboortegrond.

Periode expositie: 29 april - 30 oktober 2006. Plaats: Nederlands-Hervormde kerk in Lutjegast (Gr). Openingstijden: donderdag-zaterdag 13.30-16.30 uur. Voor groepen is reserveren gewenst.

Een bezoek aan de expositie kan uitstekend worden gecombineerd met andere bezienswaardigheden en fraaie routes in de streek. Voor meerdaagse arrangementen zijn allerlei mogelijkheden.

 

NOORD-NEDERLAND EN HET NEDERLAND-AUSTRALIEJAAR

Noord-Nederland verwelkomt het Nederland-Australiejaar 2006 op speciale manier. Niet alleen in de gemeente Grootegast komt u de relatie Nederland-Australië tegen. In de streek ten westen van de stad Groningen, is het vooral de werkgroep streekinitiatief Westerkwartier die initiatieven bundelt en zorgt voor nieuwe belevingen onder het motto:

"ONTDEKKINGEN IN ABEL TASMAN'S GEBOORTESTREEK"

* Korte en lange routes voeren u door gevarieerde landschappen, kleinere en grotere dorpen met hun kenmerkende bezienswaardigheden en attracties.

* Voor "voeten, hoeven en wielen" zijn kaarten en routebeschrijvingen beschikbaar en natuurlijk golft het thema 'water' door de arrangementen.

* Brede logiesmogelijkheden, culinaire bijzonderheden, streekproducten en een aardige activiteiten-agenda verwennen zowel rust- en stiltezoekers als avontuurlijke gezinnen, bagpackers, op luxe gestelde bezoekers en streekonderzoekers.

* In dit samenspel van natuur, historie, cultuur en kunst gaat u letterlijk "DE BOER OP" want deze streek ademt nog volop de van oudsher agrarische bestemming.

Het Abel Tasman Kabinet wil belangstellenden graag meer laten zien over de (cultuur van) bewoners van de (ei)landen die Tasman bezocht. Daarom bevelen we de volgende tentoonstelling(en) bijzonder aan:

BEZOEKTIP: TENTOONSTELLING: "AUSTRALIE, HET LAND, DE MENSEN"


Deze grote tentoonstelling over Australië toont de vele aspecten van dit diverse en boeiende continent. Zo is er aandacht voor de verschillende Aboriginal gemeenschappen in Australië, en de spirituele betekenis die zij hechten aan de natuur en het land; de eerste ontmoetingen van deze gemeenschappen met westerse mogendheden, de confrontaties tussen Aboriginals en Europese immigranten, en de flora en fauna van Australië.

Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden, 6 oktober 2005 t/m 27 augustus 2006. Steenstraat 1, Leiden. Informatie: http://www.rmv.nl

 

AFSLUITINGSDAG NEDERLAND-AUSTRALIEJAAR IN LUTJEGAST, 30 december 2006

staatsbosbeheer1. Officiële opening van het RIKKERDAPAD door Staatsbosbeheer; naast het Abel Tasmanpad herinnert ook het Rikkerdapad aan een markant bewoner uit de Lutjegaster historie: Bernard Johan von Prott, heer van Rikkerda, ook bekend als verdediger van het fort Bourtange in oost-Groningen.

2. Jeroen Onderwater, vz Abel Tasman Kabinet, sluit het Nederland-Australiejaar af. Videobeelden van evenementen in 2006 onderstrepen een boeiend jaar. Dianne Meindertsma vertelt vanuit haar Australische roots een verhaal in het Westerkwartiers.

3. Start inschrijving Abel Tasman Struuntocht 2007 (1e inschrijver: de heer M.A. Orid, elders bekend als W.A. van Buuren)