Het anker van Tasman in de media

Reformatorisch dagblad, maandag 1 augustus 2005 : WELLINGTON (ANP) -

Na twintig jaar speuren is een Nieuw-Zeelander ervan overtuigd geraakt dat hij de locatie heeft gevonden van het anker dat de Nederlander Abel Tasman tijdens zijn ontdekkingsreis voor de kust van het Australische eiland verloor. Van de reizen van de beroemde Nederlandse kapitein Abel Janszoon Tasman, die in 1642 en 1643 als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland en Tasmanië ontdekte, zijn behalve een aantal kaarten geen tastbare scheepsrestanten overgebleven. Maar over een maand hoopt een Nieuw-Zeelander het anker te lichten. De ijzeren haak ging volgens het dagboek van Abel Tasman voor de oostkust van Tasmanië verloren. Op basis van oude tekeningen en kaarten en met behulp van gps-apparatuur en magnetische instrumenten ontdekte Anderson naar eigen zeggen dat het anker op 45 meter onder de zeespiegel ligt.

"Het is fascinerend, de zeebodem heeft precies de diepte die hij volgens Tasman moet hebben, en in zijn dagboek schreef hij dat het er licht glooide en dat is precies hoe het er daar uitziet", aldus Anderson zondag tegen de Nieuw-Zeelandse omroep TV One.

De architect, schrijver en zeiler doet over een maand (aug.2005) een derde poging om het anker te lichten. Twee eerdere missies van Anderson, die op zoek naar de wortels van Tasman ook in diens Groningse geboorteplaats Lutjegast is geweest, liepen door de weersomstandigheden en door technische problemen op niets uit. Mocht de Nieuw-Zeelander het anker vinden, dan moet hij het afstaan aan de autoriteiten op Tasmanië. Die hebben Anderson wel beloofd dat de haak enkele malen in Nieuw-Zeeland mag worden tentoongesteld. onder de zeespiegel ligt.

 

Dagblad van het Noorden - dinsdag 2 augustus 2005 - Scheepsanker Abel Tasman volgende maand gelicht. Annemarie Hommes Lutjegast -

Het anker dat het schip de Heemskerck van ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman in 1642 voor de kust van Tasmanië verloor wordt volgende maand gelicht. De Nieuw-Zeelander Grahame Anderson wist tijdens een expeditie in 2001 het scheepsonderdeel met behulp van sensorapparatuur te lokaliseren. Hij vond het anker 45 meter onder de zeespiegel aan de hand van gedetailleerde tekeningen in het scheepsjournaal van de reis waarin Tasman op Nieuw-Zeeland en Tasmanië stuitte.

Tineke Algra van het Abel Tasman Kabinet in Tasmans geboorteplaats Lutjegast reageert verheugd op het nieuws. "Van Tasman is niets bewaard gebleven. Het archief van de kerk in Lutjegast is mogelijk bij een brand verloren gegaan en Tasman is nooit met een schip vergaan. Het enige wat rest is het scheepsjournaal. Dit is dus een bijzondere vondst." Algra kent Anderson persoonlijk. "Hij is in 2001 in Nederland geweest. Hij dacht hier makkelijk fondsen te werven voor het lichten van het anker. Het gaat immers om VOC-erfgoed." Maar hoewel het volgens Algra om een gering bedrag van 50.000 euro ging, kreeg de Nieuw-Zeelander overal het deksel op de neus. Het ziet er volgens Algra dan ook naar uit dat het anker niet naar het kabinet komt wanneer het eenmaal boven water is. "Het lichten ervan wordt bekostigd door de staat Tasmanië. In 2006 wordt daar een gigantisch museum geopend (volgens een meegedeeld plan). Ik vermoed dat het daar terechtkomt." (wordt vervolgd)