BEELDENDE KUNST, de Abel Tasman Art Prize:

Kijk hier voor de nieuwe website van de Abel Tasman Art Prize (sinds 20 november 2015)

 

Hieronder een aantal winnaars uit het verleden

/////\\\\\

De Abel Tasman Kunstprijs (The Abel Tasman Art Prize): een in het jaar 2000 ingestelde kunstprijs voor studenten aan het voortgezet onderwijs uit de geboortestreek van Abel Tasman en het door Tasman ontdekte Tasmanië.

De kunstprijs is een initiatief van the Dutch Australian Society (Kingborough, Tasmanië) en de gemeente Grootegast. De prijs bestaat uit een 21 dagen durende geheel verzorgde reis met diverse excursies in het land overzee. Deelnemers kunnen meedoen met grafisch werk, schilder- en tekenwerk (2-dimensionaal). De prijs wordt jaarlijks, wisselend per land, uitgereikt. Voorzitter Jaap van Dijk in 2000: “...wij wilden vooral jongeren betrekken bij de band die Grootegast heeft met Abel Tasman en het land dat hij in 1642 heeft ontdekt, Tasmanië. En dat doen we door het uitschrijven van deze wedstrijd op het brede terrein van cultuur."

Abel Tasman Art Prize 2000-2001

De eerste winnares, Libby Henry uit Tasmanië, verbleef september 2001 in Nederland. Haar werk is geschonken aan het toenmalige Abel Tasman Kabinet.

Het eerste winnende kunstwerk: een 3-luik schilderij van de Tasmaanse Libby Henry. Titel: "Uncharted waters".

Foto : Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 13 september 2001. V.l.n.r.: Jaap van Dijk, voorzitter van de werkgroep "Abel Tasman Art Prize", winnares Libby Henry en burgemeester Kor Dijkstra, gemeente Grootegast.

/////\\\\\

Abel Tasman Art Prize 2002

Winnares in het jaar 2002 was Evelien de Rijke (foto rechts), studente aan het Zernike College in Haren. De prijs werd op donderdag 25 april uitgereikt in het gemeentehuis Grootegast. De jury bestond uit Joop Klompien, Agnes van Eupen en woordvoerder Adri van der Veen. Unaniem hadden ze gekozen voor Evelien's werkstuk 'de grote lijn van het verhaal'. Een werkstuk met bijzondere vormgeving, opgebouwd met eenvoudige middelen, gedurfd en boeiend. Aan Evelien de eer Nederlands regionaal kunsttalent te vertegenwoordigen in een 3-weekse reis door Tasmanie. Zie hier Evelien's kunstlijn in 2012 !

De 5 andere genomineerden waren: Daan van der Berg, Daniele Bosman, Tjalling Fleer, Willemien Krijnen en Hinke Veenstra. Goed voor een eervolle vermelding en als cadeau een boek over Nederlanders in Australie.

Van 3 t/m 18 april 2002 waren in de hal van het gemeentehuis te Grootegast (Gr) de verschillende kunstwerken te zien, niet alleen van de 6 genomineerden maar ook van een aantal overige leerlingen van verschillende scholen voor voortgezet onderwijs. Bezoekers konden via een in te vullen formulier meedoen aan de publieksjury. De publieksprijs was voor Daniele Bosman van de Leekster Rijks Scholengemeenschap. Zij won hiermee een digitale fotocamera.

/////\\\\\

Abel Tasman Art Prize 2006

AlbertineV.l.n.r. Burgmeester Kor Dijkstra, winnares Albertina Oegema en jurylid Adri van der Veen.

In 2006 heeft Albertine Oegema uit Zwaagwesteinde de hoofdprijs van de Abel Tasman Art Prize gewonnen. Zij mag 3 weken naar Tasmanië. De uitreiking vond plaats op 6 april in het gemeentehuis Grootegast. Marije Brouwer was de gelukkige winnares van de publieksprijs.

De avond werd geopend door de burgemeester K.B. Dijkstra, waarna een aantal toespraken volgden, waaronder de heer Jeff Hart, Chargé d' Affaires (Australische ambassade). Jeff Hart vertelde ondermeer over de replica van het Duijfken wat inmiddels aan een rondreis door Australië is begonnen. Uiteraard is de naam van Abel Tasman meerdere malen gevallen. De muziek werd verzorgd door het a capella trio Stowaway.
Het thema van de wedstrijd was "Culturen ontmoeten elkaar" wat op verschillende wijzen was vormgegeven door de deelnemers. Er waren zes genomineerden, die nerveus op de uitslag wachtten.
Marije
Publieksprijswinnares
Marije Brouwer was behoorlijk verrast toen zij te horen kreeg dat de publieksprijs, een digitale camera, voor haar was.
Om de spanning wat op te voeren werd er een muzikaal intermezzo ingelast, waarna eindelijk het verlossende woord viel en ook Albertina volkomen verrast en overdonderd reageerde. Leraar van Welie (Lauwers College) was blij verrast dat twee van zijn leerlingen in de prijzen waren gevallen.

/////\\\\\

Abel Tasman Art Prize 2008

Lotte

Abel Tasman Art Prize 2008 / op 3 april was de prijsuitreiking in Grootegast. De winnares was Lotte Kema van het Zernike College, dat met liefst 3 genomineerden vertegenwoordigd was.

De publieksprijs, een digitale fotocamera, werd uitgereikt aan Dianne van der Heide uit Haulerwijk (Noorderpoortcollege). Van de 228 stemmen kreeg zij er maar liefst 58. Het publiek kon een stem uitbrengen voor de publieksprijs, de hoofdprijs werd bepaald door de stem van een deskundige jury. Het thema voor dit jaar was “Ontdek je grenzen”. En dat was zeer ruim te interpreteren. “Fysieke grenzen, natuurlijke grenzen, maar ook je eigen grenzen. En daar is op zeer diverse manieren invulling aan gegeven,” aldus juryvoorzitter Adri van der Veen. Samen met Agnes van Eupen, kunstenares, Marjolein ter Wind, graficus en Henneke Chevalier vormde hij de jury die uit de ingezonden 25 kunstwerken 6 genomineerden koos. Na het toezingen van deze 6 dames samen met het muzikale trio Stowaway werden op alfabetische volgorde de juryrapporten voorgelezen. “Als jury willen we iedereen complimenteren. We hebben genoten van de werkstukken en de enorme creativiteit die ze uitstraalden. Werkelijk fantastisch!” sprak Adri van der Veen. Lotte-Dianne

De spanning werd werkelijk tot het uiterste opgerekt en rond 21.45 uur werd door burgemeester Kor Dijkstra het verlossende woord gesproken: Lotte Kema (16 jaar) met haar werkstuk “Wijs poffertjes de deur!” Zij zal drie weken lang als ambassadeur van Grootegast kennis gaan maken met de Tasmaanse cultuur, de sociaal-maatschappelijke omgeving en de prachtige natuur. De vorige Nederlandse winnares, Albertina Oegema, had haar al een beetje lekker gemaakt met de presentatie van haar reis uit 2006. Voor de andere genomineerden (Dianne van der Heide, Wieke Lindeboom, Anouk Mastenbroek, Kiki Spoelstra en Anne Staal) was er een boek “De kleurrijke wereld van de VOC” en een oorkonde.

/////\\\\\

Abel Tasman Art Prize 2010

Een bijzonderheid was dat 10 jaaar na de instelling van deze prijs er dit jaar 2 winnaars waren uit Lutjegast, het geboortedorp van Abel Tasman. En beide wonen ze ook nog aan de Abeltasmanweg. Mark Jan Kooistra won de hoofdprijs en Berdine Buma de publieksprijs. Mark mocht dus 3 weken naar Tasmanië en bezocht vooraf het Abel Tasman Kabinet om alvast wat in de sfeer te komen. (foto rechts)

Dat Mark zich al behoorlijk in dit stuk wereldgeschiedenis had verdiept bleek wel uit zijn kunstwerk, waarin een zwarte raaf het symbool is voor de duistere kant van ons Europees koloniale en handelsverleden.

Abel Tasman Art Prize in Tasmanië 2011:

in Tasmanië werd het werk van Mark als voorbeeld getoond:

"Winning artwork from Mark Kooistra of Denmark"

/////\\\\\

terug naar de kunstpagina 1