Tasmaanse studente wint Australische schrijfprijs en gaat op VOC-tour

(foto's vrij te gebruiken, toestemming van de fam. Kleywegt)

Helen Kleywegt (17) won een vliegreis naar Nederland en tourt rondom de maand juni door Nederland met een programma dat in hoofdlijnen is geregeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar Nederlandse grootouders emigreerden in 1653 naar Australie (Tasmanie) en haar Engelse grootouders emigreerden in diezelfde tijd naar Nieuw-Zeeland: twee landen die voor het eerst op de wereldkaart werden gezet door een Nederlandse VOC-expeditie o.l.v. Abel Tasman (1640-1642). Geen wonder dus dat Helen in Nederland ook een bezoekjewilde brengen aan het dorpje Lutjegast (gem. Grootegast), waar de zeevaarder Abel Tasman werd geboren en waar sinds enkele jaren het Abel Tasman Kabinet (museum en informatiebron over Tasman en de VOC) is gevestigd. Maar er staan meer VOC-bezoekjes op stapel, zoals 28 juni VOC-stad Hoorn, met bezichtiging van de replica van het VOC-schip Duyfken.

Helen wordt op haar reis vergezeld door vader Kleywegt die 20 jaar geleden al eens een fietstocht door Nederland maakte en toen een foto nam van de Abel Tasman plaquette in de muur van de NH-kerk te Lutjegast, geschonken door de Tasmaanse regering. (zie foto onderaan de pagina).

Vader en dochter zijn beide aardige vertellers. Vader Kleywegt kan zich beroepen op 2 nationaliteiten. Op het moment dat hij in Tasmanie werd geboren hadden zijn ouders nog de Nederlandse nationaliteit. Als hij een Nederlands paspoort heeft mogen zijn 2 dochters dit ook (vernieuwde Australische wetgeving). Dit geeft de dochters een betere toegang tot Europa, mochten ze daar ooit belangstelling voor hebben. Helen deelt mee dat het haar prima bevalt in Nederland, ze zou hier wel willen studeren en werken.

De Australische schrijfwedstrijd (bron: Tasmaanse krant "The Mercury")

Australische jongeren schijnen veel te weten van de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Dit was een reden om in Australie een nationale competitie op te zetten met het doel om jongeren te laten nadenken over hun eigen historische afkomst.

Als onderdeel van de "Visions of Europe" competitie werd aan Australische studenten met Europese voorouders gevraagd om een essay (kort verhaal) te schrijven over hun "gedachten aan Europa". De hoofdprijs zou een vliegreis naar het desbetreffende land zijn - en de eerste winnaar van deze nationale competitie werd de 17-jarige Helen Kleywegt uit Tasmanie.

Helen maakt in haar verhaal duidelijk dat ze zich diepgaand wil bezig houden met de historie en cultuur van haar Nederlandse grootouders, op een manier die nooit mogelijk zijn zonder het land te bezoeken. Maar ze is zich ook goed bewust dat alles erg veranderd is sinds de tijd dat haar grootouders het dorp verlieten. Er zijn nu olieraffinaderijen en het gebied maakt deel uit van het grootste Europese havengebied (Rotterdam). Toch is haar grootste wens het dorp te zien waar haar grootouders opgroeiden (Roosendaal) en haar uitgebreide familie te bezoeken.

De Nederlandse Consul in Tasmanie, George Huizing, is ook van mening dat veel Australische jongeren zo zijn geboeid door de Amerikaanse cultuur, dat het heel belangrijk is dat ze zich meer bewust worden van hun eigen historisch erfgoed.

foto: Abel Tasman plaquette NH-kerk, Lutjegast