terug naar de voorwerpen uit VOC-wrakken

terug naar de beginpagina

 

Maritiem & Jutters Museum (archief 1999)

 

In Het Maritiem & Jutters Museum in Oudeschild is van alles te beleven wat te maken heeft met jutterij op Texel en de scheepvaart en visserij rond het eiland. Er zijn vaste exposities over de visserij, de scheepvaart en de jutterij, regelmatig wisselende tentoonstellingen over verrassende onderwerpen, excursies en demonstraties. In het entreegebouw van het museum kunt u souvenirs kopen.

Tentoonstellingen

Elk jaar worden er in het museum leuke en interessante tentoonstellingen georganiseerd waar een onbekend deel van de Texelse maritieme geschiedenis wordt uitgelicht.

Onderwaterarcheologie

In de zaal Gezonken Scheepswrak kraakt en bubbelt het. Lopend door het vergane schip kunt u de bijzondere vondsten bewonderen die opgedoken zijn uit de vele wrakken uit de Waddenzee. Zeebenen worden aanbevolen.

De rede van Texel

Op de eerste verdieping van de graanpakhuizen kunt u meer te weten komen over de befaamde rede van Texel. Soldaten, matrozen, eten en drinken werden met kleine scheepjes vanaf Oudeschild aan boord gebracht. Ten tijde van de VOC en de WIC was het een komen en gaan van duizenden schepen die Texel als uitvalsbasis gebruikten voor hun lange reizen naar de Oost en de West. Het water voor die lange reis werd ingekocht op Texel omdat het water van goede kwaliteit was. Het was bijvoorbeeld lang houdbaar.

Visserij

In 1780 werd de haven van Oudeschild gegraven: de thuishaven van de Texelse kottervissers. In schuur de Noordkaap kunt u zelf ervaren hoe het is om aan het roer te staan van zo'n Texelse kotter.

De jutterij van Texel

In de beroemde jutterij van het Maritiem & Jutters Museum vertelt elke dag om 11.30 en 13.30 uur een echte Texelse jutter spannende, gekke en rare verhalen. De jutter begint zijn verhaal vaak buiten en doet een rondgang over het terrein langs allerlei voorwerpen waar een verhaal aan vastzit. Kaartjes voor zo'n jutterverhaal kosten 1 gulden. Bij de kassa kunt u een kaartje kopen.

Scheepstimmerwerkplaats

In deze gereconstrueerde werkplaats kunt u de sfeer van vroeger opsnuiven. Honderden werktuigen liggen hier uitgestald (collectie Geus) die toen nodig waren voor scheepsreparaties en andere timmerwerkzaamheden.

Zomeractiviteiten (juli-aug)

Een en soms twee keer per week zijn er demonstraties op het buitenterrein te zien van oude ambachten zoals visroken, breeuwen en touwslaan. Ook staat een smid soms in onze smederij te werken. U kunt in de vakantiekrant lezen wanneer die demonstraties precies worden gegeven.

Filmzaal

In de filmzaal van het Maritiem & Jutters Museum worden de hele dag films gedraaid die te maken hebben met de geschiedenis van Oudeschild en Texel.

Schans-excursie

Elke woensdag om 10.00 begint een rondleiding op en rond het fort de Schans. Kaartjes voor die rondleiding kunt u (telefonisch) bestellen bij het museum: volwassenen 7,50 en kinderen 5 gulden. Ook kunt u een afspraak maken om een rondleiding op de Schans te krijgen op een ander tijdstip.

Adres, bereikbaarheid, openingtijden en entreeprijzen

Adres: Barentszstraat 21
1792 AD Oudeschild/Texel (bij de molen)
Telefoon: 0222-314956
E-mail: texelsmuseum@miconnet.nl
Website: http://www.miconnet.nl/~texelm/

Hoe te bereiken: Oudeschild en het Maritiem & Jutters Museum zijn bereikbaar met buslijn 29, TelekomTaxi en natuurlijk per fiets!

Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00 uur - 17.00 uur, in juli en augustus maandag t/m zondag: 10.00 uur - 17.00 uur.

 

terug naar de voorwerpen uit VOC-wrakken

terug naar de beginpagina