Persbericht

Lutjegast,  juni 2006

 

Onthulling landschapskunstwerk De Baak

 

Op vrijdag 23 juni vindt in Lutjegast de officiële onthulling plaats van De Baak, een zes meter hoog kunstwerk van zwerfkeien, een ontwerp van kunstenaar Rob Schreefel. Voor de onthulling is een uniek programma samengesteld met spectaculair theater, gevolgd door een cultureel programma en een grootse Australische barbecue voor alle inwoners van Lutjegast.

 

Het programma van de onthulling ziet er als volgt uit:

 

16.30 uur  De samenkomst: Verwelkoming genodigden en bezoekers op het veld bij Dorpshuis ‘t Kompas met koffie en thee

16.45 uur  De Rikkerda-tocht: achter muziekvereniging Woudklank aan naar De Baak, via het gloednieuwe Rikkerdapad

17.00 uur  De apotheose: verrassend theater met De Baak in de hoofdrol; inclusief de finale van de verhalenwedstrijd

‘Lutjegast aan zee’

18.00 uur  Culturen ontmoeten elkaar: een spetterend cultureel programma terwijl de barbecues branden met muziek, dans, en een spectaculair optreden van Gavin  Ware en Jeremy deVitt met originele Aboriginalmuziek in een onverwachte wereldmix

21.00 uur Napraten met Australische muziek

 

De onthulling van ‘De Baak’ is een hoogtepunt van de activiteiten die door de gemeente Grootegast in 2006 wordt georganiseerd. Dit jaar wordt de 400-jarige relatie van Nederland met Australië herdacht. Dankzij de in Lutjegast geboren ontdekkingsreiziger Abel Tasman heeft de gemeente Grootegast een hechte band met Australië.

Het zes en een halve meter hoge en veertig ton zware kunstwerk is letterlijk een baken in het landschap, een ‘landmark’ dat staat op de overgang van het Drentse Plateau naar het zeekleigebied. Lutjegast lag ooit op het puntje van het schiereiland Westerkwartier. De tien grote zwerfkeien (hunebedstenen) leggen ook de link met de ijstijden die zo bepalend zijn geweest voor het landschap in het Westerkwartier.

De ‘Compositie in majeur’, zoals de oorspronkelijke naam van het kunstwerk luidde, werd gemaakt door kunstenaar Rob Schreefel voor de workshop ‘art in stone’ georganiseerd in 2002 door de Stichting Grenzen en ontmoetingen in het Drentse Exloo.

Nico Boele, boswachter in de regio Westerkwartier voor Staatsbosbeheer, werd vorig jaar betoverd door de magie van ‘De Baak’. Hij wist nog een aantal mensen enthousiast te maken en gezamenlijk werd besloten dat er voor de Baak maar een juiste plek was: op de lutje gast ten zuiden van Lutjegast. Vanaf december 2005 werkte een geïnspireerde groep mensen samen met de gemeente Grootegast en dorpsbelangen Lutjegast aan het plan om het kunstwerk, inmiddels aangekocht door Staatsbosbeheer, naar Lutjegast te krijgen. Het terrein rondom de Baak kan worden gebruikt als groen dorpsplein, waarbij de Baak kan dienen als inspiratiebron voor samenwerking en activiteiten op het gebied van natuur, recreatie, toerisme, kunst, cultuur en onderwijs in het Westerkwartier. Voor de onthulling werd een spectaculair cultureel programma samengesteld in Australische sferen, waarbij naast de genodigden alle inwoners van Lutjegast worden verwacht.

 

 

 [uitnodiging voor de redactie]

Wij nodigen u van harte uit om bij de officiële onthulling van De Baak aanwezig te zijn.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om verslag te doen van de officiële onthulling van De Baak, Staatsbosbeheer levert u na de onthulling een verslag met foto.

Voor vragen of achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Nico Boele,  tel 0651417862, e-mail N.Boele@staatsbosbeheer.nl of Edward Mackenzie, tel 0652091493, e-mail edmack@planet.nl

 

[routebeschrijving]

Vanaf Drachten via de A7: Afslag Marum, richting Grootegast. Via Kornhorn, Doezum, Grootegast naar Lutjegast

Vanaf Groningen via de A7: Afslag Boerakker, richting Grootegast. Via Sebaldeburen, Grootegast naar Lutjegast

Vanaf Leeuwarden/Groningen via Friesche Staatweg: afslag Grijpskerk, via Gaarkeuken, afslag Lutjegast   

Aangekomen in Lutjegast volgt u de borden naar de parkeerplaatsen