ANKER TASMAN

Laatst toegevoegde bijdrage (2008): Youtube, Grahame Anderson bij RTVNoord

 

Grahame Anderson, gemeentehuis Grootegast (Gr) - 2001

2005. Expeditie anker Tasman mislukt - volgende expeditie staat op stapel (?).

Voorgeschiedenis. Op 4 december 1642 bleef het grootste deel van het anker van Tasman's schip de "Heemskerck" achter op de zeebodem voor de zuid-oostkust van Tasmanië. VOC- en Tasmankenner Grahame Anderson meent na 20 jaar onderzoek klaar te zijn om het anker alsnog boven water te halen. Interessant , omdat dit een stukje theorie over de navigatiekennis in de VOC-tijd kan bevestigen. Uniek, omdat dit anker het enige onderdeel zou zijn van een schip waar Tasman op heeft gevaren.

Expeditie 6-18 augustus. Helaas heeft de 3e expeditie in de Tasmaanse wateren niets opgeleverd. De voorbereiding en uitrusting voor de afgelopen tocht (aug. 2005) leek optimaal, maar de tijd bleek toch te kort om de klus te klaren. Het anker ligt op 45 m diepte en voor de duikers vereist dit een zeer nauwkeurige positiebepaling omdat de duur van het onderwaterverblijf beperkt is. Maar alle computerberekeningen ten spijt kon de juiste plek om succesvol te duiken, oa door extreem slechte weersomstandigheden, nu niet worden vastgesteld. Tijd en financien lieten maximaal 3 dagen verlenging toe, maar dit bleek niet voldoende. O.a. extreem slechte weersomstandigheden hebben het onderzoek vertraagd en bemoeilijkt.

Oktober 2005. Ook de eendagszoektocht van een "high-tech" Australisch marineschip had geen succes. Er was geavanceerde sonar-apparatuur aan boord, maar hiermee worden geen voorwerpen gedeteteerd die onder een laag zand liggen. In deze stormachtige baai doen zich echter regelmatig zand-/bodemverschuivingen voor en Anderson's vermoeden dat het anker door een dikke laag zand is bedekt lijkt gerechtvaardigd. Anderson is een volhardend onderzoeker en beraadt zich op volgende stappen.

Gezien het komend Nederland-Australiejaar 2006 lijkt een samenwerkingsverband op duikgebied interessant. Nederlandse steunbetuigingen welkom.

Achtergrond

Al in de 80-er jaren raakte Anderson geboeid door de bijzonder gedetailleerde tekeningen in Tasman's scheepsjournaal van 1642-1643 (Tasmanie, Nieuw-Zeeland). Hij zeilde dezelfde ronte als Tasman langs de kust van Nieuw-Zeeland, maakte veel foto's en vergeleek die met de tekeningen van Isaac Gilsemans (bemanningslid: koopman-tekenaar) in het journaal. Hij ontdekte hierdoor precies de afwijking in positiebepalingen zoals door Tasman beschreven. Op basis van deze kennis vatte hij het plan op te zoeken naar het anker van het schip de Heemkerck.

Op 4 december 1642 kwam bij het ophalen van dit anker alleen het bovenste stukje boven water, de rest was op de zeebodem achtergebleven. Misschien werd het bovenste ankerdeel ook weer in het water gedumpt want dat had natuurlijk geen nut meer. In ieder geval paste Anderson zijn berekeningen ook toe op de kust van Tasmanie en inderdaad werd op de plaats waar het anker was achtergebleven een groot stuk metaal gedetecteerd. Toch kan alleen door dit boven water te halen met zekerheid worden vastgesteld dat het Tasman's anker is. Voor Grahame Anderson lijkt het een stukje levenswerk te worden.

meer over de architect-schrijver-zeiler Grahame Anderson

Tros nieuwsshow - zaterdag 6 augustus : Alex Bultje (scheepsbouwkundig medewerker van het Abel Tasman Kabinet) was tussen 10 en 11 te gast in de TROS-nieuwsshow - meer over de uitzending - luister mee

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hoe de regio rond Lutjegast de geschiedenis van het anker volgt bleek op 31 december 2005: de oudjaarsploeg van Lutjegast zette met medewerking van enkele acteurs uit het nabijgelegen dorp Visvliet een aardige act neer.

Lutjegast, zaterdagmiddag 31 december 2005, 15.00 uur

Hoog bezoek: Grahame Anderson (Nieuw-Zeeland), al jaren bezig om het verloren anker van Tasman's schip de Heemskerck (1642) boven water te krijgen. En burgemeester Don Hazell uit Kingsborough (Tasmanië), de zustergemeente van Grootegast. In de regio Grootegast vooral bekend door zijn aanwezigheid bij de Abeltasmanstruuntocht in 2003. Om horden handtekeningjagers te ontlopen bediende hij zich van een schuilnaam (Van den Berg, mayor Tasmania...)

Is het in 2005 dan toch nog gelukt Tasman's anker op te duiken? En zelfs om het in Lutjegast te krijgen zonder Nederlands-Australisch conflict ?

links: Anderson en het anker - rechts: "Don Hazell" en "Grahame Anderson" met z'n bijna-nederlandse speech... (foto's: Paulien Bultje)

Op verzoek van Nederlanders 'Down-under' hier meer mediaberichten