TERUGBLIK OP ENKELE ACTIVITEITEN UIT 2007 EN 2008

 

27ste editie NATIONAAL MUSEUMWEEKEND, 5 en 6 april 2008

Openingstijden Abel Tasman Kabinet: beide dagen 13.30 - 16.30 uur.

Motto de Kunst van de waarheid.

Musea in heel Nederland nodigen op 5 & 6 april het publiek uit te komen zien hoe verwarrend ‘echt’ kan zijn en hoeveel verschillende waarheden rond een schilderij of object ‘waar’ kunnen zijn.

I

Is een schilderij minder mooi als het niet van Frans Hals is, maar een exemplaar uit dezelfde tijd van een onbekende schilder? Hoe ‘echt’ zijn opgegraven, ooit aangekochte, zelf gevonden of geërfde voorwerpen in een museum? Alle objecten in musea zijn echt en oorspronkelijk, maar hoe echt hoort bijvoorbeeld een lijst bij een schilderij te zijn?

 

Maart 2008

AFSCHEID AUSTRALISCHE AMBASSADEUR PETER BRADY

Een bezoek aan de gemeente Grootegast is voor nieuw intredende ambassadeurs van Australië en Nieuw-Zeeland een standaard protocol. Maar ook bij hun afscheid (elke 3-4 jaar) worden Grootegast en het Abel Tasman Kabinet betrokken. In het Nederland-Australiëjaar 2006 waren er veel contacten met de Australische ambassade: een bezoek aan de afscheidsreceptie van Brady sprak dus vanzelf. De ambassadeur heeft de komende jaren een functie bij Buitenlandse Zaken in zijn thuisland Australië, maar hoopt toch over enkele jaren weer in Europa te kunnen werken. Foto links: Australische ambassade. Rechts: burgemeester Dijkstra Grootegast, ambassadeur Peter Brady en bestuurslid Dianne Meindertsma van het Abel Tasman Kabinet.

 

Februari 2008:

KARS THADEN en zijn schip HEEMSKERCK.

Bij het Abel Tasman Kabinet komen veel vragen binnen over het schip de "Heemskerck" (ligplaats Noorderhaven in Groningen) van de recentelijk overleden (10-01-2008) eigenaar Kars Thaden, een bijzonder mens. Zijn droom was om ooit met zijn schip, omgebouwd tot een copie van Tasman's schip "Heemskerck" naar Nieuw-Zeeland te varen.

Kars Thaden en zijn schip: binnen de Groninger stadsring een bezienswaardigheid, voor de buurt een vriend en dankzij de NCRV kon heel Nederland kennismaken met Kars. "Het schip is bijna klaar, ik ben eraan toe om de reis te maken. Ik zoek alleen nog een vrouw die met mij mee wil..." was een uitspraak van Kars in de uitzending.

Na het overlijden van Kars hebben velen zich ervoor ingespannen om het schip een waardige bestemming te geven. Voor meer informatie, zie één van de websites van vrienden en betrokkenen. Lees meer over het Project Heemskerck....

 

 

Januari 2008

GROOTEGASTER DELEGATIE DRIE WEKEN 'DOWN-UNDER'

Bestuurders van de gemeente Grootegast en vertegenwoordigers van de 'Abel Tasman Art Prize', 'Abel Tasman Kabinet' en 'dorpsbelangen Lutjegast' vertrekken vandaag voor een 3-weekse reis naar Tasmanië enNieuw-Zeeland. De hedendaagse betrekkingen met de door Abel Tasman ooit bezochte landen vormen meer en meer een belangrijke culturele, toeristische en vitale impuls voor het Groninger Westerkwartier.

Lees hier de ervaringen van Dirk Notebomer uit Lutjegast

 

Donderdag 3 januari 2008

NIEUWJAARSRECEPTIE VAN DE GEMEENTE GROOTEGAST

 

Deze avond wer de "Abel Tasman erepenning" uitgereikt aan Piet Miederma, Lutjegast, voorzitter en initiatiefnemer van het bekende Lutjegaster wandelevenement ("struuntocht") dat mede door Dirk Notebomer de naam kreeg "Abel Tasman struuntocht..

Deze lange afstandstocht werd voor de eerste keer gehouden in 2003 en was meteen een groot succes. Op 15 september 2007 was de 2e tocht met 4.000 deelnemers. Door de goede organisatie en een waar spektakel aan culturele activiteiten leren heel wat Nederlanders de gemeente Grootegast en het mooie Westerkwartier beter kennen. .http://www.abeltasmanstruuntocht.nl

 

JAAR 2007:

GRONINGEN - WINTERWELVAART 21 - 23 DECEMBER 2007

http://www.winterwelvaart.nl

WinterWelVaart is een uniek evenement dat wordt georganiseerd door de Stichting Groninger Welvaart, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de vereniging Historische Zeilvaart Groningen. Deze dagen voor kerstmis wordt er met allerlei activiteiten stilgestaan bij de bijzondere historische band die stad en provincie Groningen hebben met de scheepvaart.

Het Abel Tasman Kabinet maakt deel uit van het samenwerkingsverband Groninger Maritieme Musea Online (GROMMO). Tijdens de Winterwelvaartdagen presenteren deze instellingen zich op de zee-tjalk "Spes Mea".

Links: schipper-eigenaar Klaas Bosch en Henk Roede & Willem Oost van het Abel Tasman Kabinet.

 

NOVEMBER 2007: TSJECHISCHE SCHOLIEREN OP BEZOEK

Over internationale belangstelling heeft Tasman ook na 400 jaar niet te klagen. Op de foto's een groep Tsjechische scholieren, vergezeld door leerlingen van de Woldborg in Grootegast. Foto rechts: in het Abel Tasman Kabinet. Een Grootegaster leerling verzorgt de engelse vertaling (rechts op de foto, met klep).

Links: groep bij de bronzen plaquette in de voorgevel van de NH-kerk (geplaatst door de Australische regering, 1953).

 

ZATERDAG 13 OKTOBER 2007: 5e RABOBANK MUSEUMDAG

 

De Rabobank heeft cultuurondersteuning hoog in het vaandel staan en musea in het bijzonder. Het Abel Tasman kabinet doet dan ook van harte mee aan de jaarlijkse Rabobank museumdag. Dit jaar een lustrum, want dit was de alweer de 5e keer. En ook dit jaar maakten veel museumliefhebbers weer een ware dagtocht om zoveel mogelijk moois te bekijken en te onderzoeken.

 

RAAD VAN ADVIES VOOR HET ABEL TASMAN KABINET

22 september 2007 - bijeenkomst in dorpshuis 't Kompas

 

 

NATIONAAL MUSEUMWEEKEND 14 en 15 april 2007

Thema in 2007 “de kunst van het waarnemen”  

Vanwege het Nationaal museumweekend heeft het Abel Tasman Kabinet op zaterdag 14 april extra openingsuren: 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Kompasstraat 1, 9866AP, Lutjegast. De toegang is GRATIS.  

Abel Tasman en “de kunst van het waarnemen”

Stel je voor, je gaat met vijftig collega’s op een primitief houten zeilschip een zee op die nog nooit iemand bevaren heeft, om gebieden waar te nemen die nog nooit iemand gezien heeft… Dat deed de Groninger Abel Tasman in 1642, waarbij hij als eerste Europeaan  Tasmanië, Nieuw-Zeeland, de Fiji-en Tonga-eilanden waarnam. Zeelieden die onder leiding van de Lutjegaster zeeman meevoeren op deze  reis maakten de allereerste beschrijvingen en tekeningen ooit gemaakt van deze landschappen, hun bewoners, hun schepen en hun levensstijl.

Deze tekeningen en het verslag van deze reis zijn opgenomen in het boek ‘Journaal’ ((in 2006 hertaald door Viebeke Roeper en Diederick WIldeman in hedendaags Nederlands). Een prachtig gebonden uitgave door het Nationaal Archief en verkrijgbaar  in het Abel Tasman Kabinet (17,95).