2003 - ABEL TASMAN JAAR

 

In het jaar 2003 wordt herdacht dat een belangrijke
VOC-vertegenwoordiger, de zeevaarder Abel Tasman,
400 jaar geleden werd geboren in het dorpje Lutjegast(Gr).

De diverse activiteiten zijn verspreid over het jaar 2003.

jaarprogramma 2003 persbericht

het onderdeel "Abel Tasman Festival" op 7 juni

Exhibition 400 Year Abel Tasman

 

bijzondere kunst in de NH-kerk door Yvonne Struys uit Wagenborgen

 

UITGELICHT: ZATERDAG 12 APRIL - START ACTIVITEITEN TASMANJAAR 2003

een terugblik in beelden

 

 

Dorpshuis 't Kompas: Ruud Spruit, directeur van het Westfries museum in Hoorn, hield een lezing over de betekenis van Abel Jansz. Tasman voor de wereldgeschiedenis en gaf een blik op "het leven aan boord" in de VOC-periode

 

rechts: model van het jacht "Heemskerck", Tasman's schip bij de ontdekking van o.a. Tasmanie en Nieuw-Zeeland (schaal 1:87). Beschrijving "Heemskerck"

links: Alex Bultje (medewerker Abel Tasman Kabinet) die het model van de Heemskerck afbouwde op basis van de door Artitec Amsterdam geleverde onderdelen.

Bij de bouw is dankbaar gebruik gemaakt van boek en cd-rom "de schepen van Abel Tasman", door Ab Hoving en Cor Lemke. Uitgegeven in 1999, uitgeverij Verloren, Hilversum.

 

 

Het startschot met medewerking van musketiers vestingstad Bourtange. Op de voorgrond: mw. Tineke Hazelhoff, wethouder Grootegast - mw. Hannie Engels, voorzitter Abel Tasman Kabinet - miss Marina Tsyrbas, consul Australie - mr. David Payton, ambassadeur Nieuw-Zeeland

rechts: gast "Tuane", Maori, Karawaka Nw-Zeeland

met shantykoor "Abel Tasman"

 

 

 

 

 

 

Tussen 12.00 en 14.15 uur is er een wandelroute door het dorp Lutjegast langs verzamelingen van dorpsbewoners. Hiermee wordt aangesloten bij het thema van het Nationaal Museumweekend "de kunst van het verzamelen". Op deze dag kan ook een route worden gelopen langs Tasman monumenten. Als lopende "gastverzameling" struunt de historische vereniging Aldakercka in oude kostuums door Lutjegast.

~~~~~

Om 14.00 uur vertelt Ruud Spruit in de sfeervolle Nederlands Hervormde kerk lichtvoetige reisverhalen. We worden o.a. meegenomen naar bijzondere culturen in de hedendaagse wereld van de oude VOC-historie. De muziekgroepen "Grensgeval" en "Stowaway" doen de rest met historische ballades en moderne reislustige liederen.

Na afloop (16.00 uur) is er gelegenheid in dorpshuis 't Kompas nog even te bekomen met een hapje en drankje.